Holi — mijn lievelingsfeest

Shilpa Singhal
3 min readApr 23, 2021

Het feest van kleuren en liefde

Het feest van kleuren — Holi

Alle Indiërs, overal ter wereld, vieren Holi. Dit feest is een belangrijk feest van hindoes en andere gerelateerde religies. Holi wordt niet op een vaste datum gevierd, maar volgt altijd de stand van de maan. Die dag vindt ergens plaats tussen maart en april. Met Holi wordt het begin van de lente en het oogstseizoen gevierd. Het feest duurt 2 dagen. De tradities van Holi zijn al meer dan 5000 jaar oud.

In de dagen voor Holi worden de huizen grondig gepoetst en versierd. Tegen de muren en de deuren worden gele bloemen gehangen, want dat brengt geluk.

verbranding van Holika — ‘Holika dahan’

Lang geleden geloofden mensen, dat er een jongen ‘Prahalad’ was, die zijn tante ‘Holika’ probeerde te verbranden. Daarom redde God ‘Bhakt Prahalad’ maar in plaats van de verbranding van de jongen verbrandde Hij ‘Holika’. Vandaar verbranden mensen een houten pop in een vreugdevuur, als symbool dat voor ‘Holika’ staat, om de overwinning van het goede op het kwade te vieren. Ze verbranden ‘Holika’ op de vollemaannacht van de Hindoeïstische kalendermaand ‘Phalguna’. Tijdens deze nacht worden er dansen uitgevoerd en wordt er veel muziek gemaakt.

De volgende ochtend wordt er met de familie en vrienden gevierd. Ze gaan bij elkaar op bezoek met kleuren zoals rood, roze, geel, groen en blauw om op elkaar aan te brengen. Mensen komen samen op Holi om met gepoederde kleuren en water te vieren. Waterbalonnen worden met kleuren gevuld en gegooid op elkaar. Omdat er water met kleuren naar elkaar wordt gegooid, heet Holi ook ‘Het feest van kleuren’. Kleuren brengen geluk en ze verspreiden blijdschap en liefde in het leven.

Guijiya

Er worden veel zowel zoete als hartige snacks en gerechten gekookt en geserveerd, zoals gujiya, barfi, bedmi, potaat curry. Een speciaal drankje genaamd ‘Thandai’ gemaakt met noten, meloenzaden en hennepzaden is erg populair. Tijdens Holi worden er veel trommelaars door de straten rondgedragen. Het geluid van de trommels brengt geluk en spoelt het ongeluk weg.

Thandai

Holi is mijn lievelingsfeest omdat ik zeer goede herinneringen aan dit feest heb. Toen ik niet getrouwd was en ik in India woonde, vierde mijn heel grote familie Holi samen. Ik vind de nacht van het vreugdevuur en de verbranding van ‘Holika’ beter dan spelen met kleuren. Ik mis het Holi vieren met mijn grootouders en familie.

Dit feest van kleuren en liefde wordt tegenwoordig gevierd over de hele wereld. In Indonesië, wordt er het feest van Songkran dat lijkt op Holi gevierd. Hier in België vieren we Holi ook, maar het is niet groots, want in coronatijd kunnen we geen groot feest hebben.

Vul het leven met kleuren

Niettemin moeten we proberen om liefde te verspreiden. Gelukkige Holi. Wens jullie allemaal een leven vol kleuren.

(All pics credit to respective owners.)

--

--

Shilpa Singhal

Analytics & Arts Enthusiast | Toastmaster | Aspiring polyglot and ayurveda practitioner | Relaunching career at 40 | And, yes MS, MBA